Dit is ook de Wegwijzer 

Van De Wegwijzer Academie en een Gezonde school tot lessen in burgerschap en het opvoedspreekuur en jongerenwerkers. Ook dat is typisch De Wegwijzer. 

De Wegwijzer Academie: voor ouders 

De Wegwijzer ziet ouders en opvoeders als belangrijke partners in het onderwijs. In onze wijk komen veel verschillende culturen en achtergronden voor. Soms beheersen ouders de Nederlandse taal nog niet voldoende om hun kind te begeleiden bij opdrachten of huiswerk. Dan kunnen zij ook terug naar school. 

Op De Wegwijzer Academie is het mogelijk taallessen te volgen, gegeven door gemotiveerde vrijwilligers. Een uniek initiatief, waarmee je je kind én jezelf verder helpt. 

Gezonde School 

De Wegwijzer leeft voor wat een gezonde leefstijl is. We zijn een Gezonde School met het themacertificaat ‘Voeding’. Dat houdt in dat we een vignet hebben van het landelijke programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde manier van leven. We willen gezond eten en drinken gemakkelijk maken op school. Water drinken is de standaard, we eten (school)fruit in de pauze en stimuleren gezonde lunches. 

We laten zo zien dat we een veilige schoolomgeving creëren, waarin kinderen zich fijn voelen, weerbaar zijn, zelfvertrouwen hebben en passend sociaal gedrag laten zien. 

Bewegen is leuk 

Bovendien krijgt bewegend leren steeds meer een plek binnen de school. Met kinderen, ouders en onze onderwijsmedewerkers leren we over beweegvormen in de klas, op het plein en thuis, zodat we allemaal een leven lang plezier in bewegen ontwikkelen. Dit doen we met de Schijf van 10! uit het Athletic Skills Model (ASM). 

Burgerschap 

Ons onderwijs is een oefenplek voor de wereld. Wij willen dat onze kinderen weten hoe ze op een goede, respectvolle manier met elkaar samenleven en dat geven we vorm onder de noemer burgerschap.  

Al van jongs af aan leren onze kinderen dat ze eerst een ander om hulp vragen voordat ze naar hun leerkracht stappen. Ook spelen ze veel in de onder- en middenbouw. Zo leren kinderen spelenderwijs hoe ze voor elkaar kunnen zorgen en elkaar kunnen helpen.  

In de hogere units wakkeren we nieuwsgierigheid en verwondering aan, bijvoorbeeld via lesmethode Da Vinci. Daarmee zoomen we in op thema’s als ruimtevaart, De Tweede Wereldoorlog en de eerste mens.  

Bovendien gaan we regelmatig de wijk en de wereld in. We geven aandacht aan cultuur, muziek en duurzaamheid en gaan in op thema’s die in het (jeugd)journaal voorbijkomen.  

Ook tijdens gym houden we ons bezig met burgerschap. Daar oefenen we met verschillende rollen: scheidsrechter, hulpverlener, aanvoerder, coach en observeerder.

Opvoedadviseur op school 

Peter Janssen is actief als opvoedadviseur bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar. Ouders kunnen bij hem terecht met opvoedvragen. 

Vragen zijn bijvoorbeeld: 

• Mijn dochter van 8 jaar huilt veel als ik haar naar bed breng, hoe kan ik hiermee omgaan? 

• Ik maak mij zorgen om mijn zoon, omdat hij de laatste tijd zeer geïnteresseerd in sociale media of gamen. 

• Hoe maak ik het thuis (weer) gezelliger? 

• Hoe kan ik zo goed mogelijk omgaan met de emoties van mijn kind, want die zijn soms echt wel heel heftig? 

• Een 1 e of 2e vraag over AD(H)D, TOS, autisme, angst, emotieregulatie, depressie. 

Aanpak 

Peter denkt mee over een volgende stap, geeft tips voor een andere aanpak, of zoekt samen met jou uit of er misschien iets anders nodig is.  
 

Kosten 

De kosten van het opvoedspreekuur worden vergoed. Voor ouders zijn er dus geen kosten aan verbonden. 

Contact. 

Stuur Peter gerust een mailtje of een appje, of zoek contact via de leerkracht of directie. 

Peter Janssen Opvoedadviseur 

GGD Hollands Noorden/ CJG Alkmaar 

06-83679289, pjanssen@ggdhn.nl 

Jongerenwerkers 

Jongerenwerkers in ons team werken nauw samen met onze onderwijsmedewerkers. Zo geven zij sportlessen waarin sociaal-emotionele vorming centraal staat. Ook kennen zij de omgeving buiten school goed, waardoor ze eerder signalen opvangen uit de wijk, in de online wereld of in de thuissituatie. Bovendien zijn ze gemakkelijk benaderbaar voor onze kinderen en voor onze onderwijsmedewerkers, waardoor we samen kunnen zorgen voor een betere begeleiding. Zo weten onze kinderen dat ze van waarde zijn! 

De Wegwijzer Academie

De Wegwijzer ziet ouders als belangrijke partners in het onderwijs. Maar wat als zij de Nederlandse taal niet genoeg beheersen om hun kind te begeleiden bij het leerproces? Dan kunnen zij ook terug naar school! Op De Wegwijzer Academie is het mogelijk taallessen te volgen, gegeven door gemotiveerde vrijwilligers. Een uniek initiatief, waarmee u uw kind verder helpt én uzelf. Leer via dit filmpje meer over De Wegwijzer Academie.